- Dayanıklılık: Polyesterler, mükemmel bir dayanıklılığa sahiptir ve kırılmaya, yıpranmaya ve solmaya karşı direnç gösterir.
- Renk Haslığı: Polyesterler, güneşe, suya ve diğer çevresel etkilere karşı yüksek renk haslığına sahiptir. Bu nedenle, renkleri zamanla solmaz ve solmaz.
- Kırışıklık Direnci: Polyesterler, kırışıklıklara karşı dirençlidir, düşük kırışıklık oranlarına sahiptir ve kolayca ütülenebilir.
- Nem Geçirgenliği: Polyesterler, neme karşı dirençlidir ve hızla kurur. Bu, terlemeye neden olan nemin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
- Kolay Bakım: Polyesterler, kolayca yıkanabilir, kurutulabilir ve bakımı kolaydır.
- Pil Üstünlüğü: Polyesterler, doğal liflerin aksine pillinge (topaklanma) karşı dayanıklıdır ve uzun süre dayanıklılık sağlar.
- Tekstil Endüstrisi: Polyesterler, giyim, iç çamaşırı, spor giysileri, çoraplar, havlu ve çeşitli ev tekstil ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
- Ambalaj: Polyesterler, gıda ambalajı, şişe üretimi, konteynerler ve paketleme malzemeleri gibi birçok ambalaj uygulamasında kullanılır.
- Elektronik: Polyesterler, kablolar, devre kartları, yalıtım malzemeleri ve elektronik bileşenlerin yapımında elektriksel izolasyon sağlamak için kullanılır.
- Otomotiv Endüstrisi: Polyesterler, araç iç döşemeleri, halılar, koltuklar, döşemeler ve karoser parçaları gibi otomotiv iç ve dış bileşenlerin yapımında kullanılır.
- Yapı Malzemeleri: Polyesterler, su yalıtımı, çatı kaplamaları, perde duvarlar ve cam elyafı takviyeli polimer malzemelerin yapımı gibi yapı uygulamalarında kullanılır.
- Plastik Ürünler: Polyesterler, plastik şişe üretimi, su depoları, plakalar, tencereli kapaklar, oyuncaklar ve mobilya gibi çeşitli plastik ürünlerin üretiminde kullanılır.
Poliesterler, doymuş ve doymamış olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Doymuş Polyester Bu polyesterler doymuş omurgası vardır. Doymamış olanlar kadar reaktif olmamasının sebebi de budur. Düşük moleküler ağırlıkta plastikleştiriciler olarak kullanılırlar ve Dacron ve Mylar gibi polietilen tereftalat olan doğrusal, yüksek molekül ağırlıklı termoplastikler yapmak için kullanılırlar. Doymamış Polyester Adından da anlaşılacağı gibi, bu polyesterlerin omurgası alkil termoset reçine olduğu doymamış bir maddeden yapılır. Doymuş polyesterlerden daha reaktiftir ve takviyeli plastikler yapmakta kullanılır. Karakteristik Özellikleri Polyesterlerin muazzam bir gücü vardır. Güçlüdürler ve dolayısıyla ürünleri çok dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bunlar suyun kötü emicileridir, bu nedenle polyester kumaş çok hızlı kurur. Kimyasallara, kalıp, küf vb. birçok biyolojik ajana karşı dirençlidirler. Kirler liflere girmediğinden kolaylıkla yıkanabilirler. Polyesterler kırışıklıklara, daralmaya, gerilmeye, aşınmaya vs. dayanıklıdır. Yalıtım amacıyla kullanılabilirler. Oldukça yanıcıdırlar ve giysileri giyilirse dikkatli olunmalıdır. Kullanım Alanları Polyester kumaş olarak kullanılır. Ekstruder yardımı ile polyesterin kumaş olarak kullanılan ve çok ince olan PET vidası üretilmektedir. Dokununca verdiği hissiyat ipeksi ve yumuşaktır. 70’li yılların en ünlü kumaşlarından biri olmuştur ve o dönemin diskotek giysileri polyesterden yapılmıştır. Bugün bile, bu kumaştan yapılmış, dayanıklı ve çok kullanışlı giysiler vardır. Ayrıca perde, yatak örtüsü, halı, çarşaf, yastık vs. gibi ev eşyalarında da kullanılır. Bunların yıkanması kolaydır ayrıca kuruması da hızlıdır. Polyester hidrofobik özelliği nedeniyle ıslak ve nemli ortamlarda kullanılır. Suya dayanıklı kaplaması sayesinde suyu emer. Tırmanma takımları, uyku tulumları, kışlık kuru takım elbiseleri vb. yapımında kullanılır. Bunun nedeni polyesterin yalıtım kalitesidir. Havanın içeri girmesine ve içinde sıcak hava bulunmasına izin vermez. Poliesterler PET şişe yapımında kullanılır. Bu şişeler geri dönüştürülebilir ve dolayısıyla doğaya zararlı değildir. Dekoratif balon yapımında kullanılırlar.Yukarıda belirtilen kullanımların yanı sıra, polyesterler yelken, disket gövdesi, yüksek mukavemetli halatlar, iplik, hortumlar, güç kemeri vb. alanlarda da kullanılır.